Tığ İşi Boncuklu Fıstık Oyası Yapımı

Yazma kenarlarında kullandığımız yeni tığ oya modellerinin yapılışlarını birer birer sizlere aktarmaya devam ediyorum. Bu kez boncuklu fıstık oyası modelinin nasıl yapıldığını inceleyeceğiz. Oya örneğinde merkezinde 3 boncuk bulunan ve yaprakları fıstık oyası olan bir çalışma uygulanmıştır. Tek renkte işlenerek ortaya harikulade bir yazma kenarı modeli çıkarılmıştır.
Yeni fıstıklı tığ oyası tek sıradan oluşmaktadır. İp koparmadan ya da ip değişimi yapılmadan örülen bir modeldir. Yapımı için 22 numaralı tığ ve 321 renk kodlu Leylak marka oya ipi ile yapılmıştır. Resimlerinden ve yapılış videosundan da görüleceği üzere tığ oyası 2 motiften oluşmuştur. Hem ana motif hem de ara motif de fıstıkla işlenmiştir.

Ana motif olan boncuklu fıstık oyası yapımına örümcekle başlanmış örümcekle bitirilmiştir. Başlangıç örümceği çekildikten sonra üzerine 3 tane boncuk atılarak sıkı bir şekilde kapatılmıştır. Ardından her bir yaprak 11 zincir çekilip fıstıkla örülmüştür. Aynı yöntemle 3 yaprak örüldükten sonra tığ batısına bir örümcekle inilmiştir.
Ara motiflere geçiş için tığ batısında sık iğnelerle ilerlenmiştir. Ara motif için de 11 zincirli bir fıstık yapılarak tığ işi boncuklu fıstık oyası örneğinin anlatımı tamamlanmıştır. Aşağıda paylaştığım videosundan daha ayrıntılı bir şekilde yapılışını öğrenebilirsiniz.
Kaynak: https://youtu.be/-umZpXdEq4Y
Anlatımlı Boncuklu Fıstık Oya Modeli Videosu: