Palmiye Yağıyla Gelen Kanser Hakkında

Sağlık konusunda son günlerde oluşan haberlerle ilgili sizlere bilgiler vermek istedik. Avrupa Gıda Güvenliği Kurumunun Nutella başta olmak üzere çoğu üründe kullanılan palmiye yağı hakkında, kanser riskine işaret etmiştir. Palmiye yağı hakkında bilmesi gerekenler kesinlikle şaşırtmaya devam ediyor. Bu yağın çevreye olan etkisi ve sağlık açısından etkileri yeniden gündeme taşınmıştır.
Palmiye yağı, özellikle süpermarket raflarındaki işlenmiş çoğu gıdada, temizleyicilerle kozmetik türü çoğu üründe de kullanılan bir yağ türüdür. Bitkisel yağlar nasıl üretilmekte ve hangi gıdalar içinde palmiye yağı yer almaktadır? Palmiye yağı, Elaeis Guineensis’in meyvelerinden üretilmektedir. Oldukça dayanıklı olan ve ucuz olan bu yağ, günümüzün en çok kullanım alanına sahip bitkisel yağlarından biridir.
Palmiye Yağının Kanserojen Mi?

Uluslararası çevre kuruluşları, raflarda yer alan ambalajlı ürünlerin yarısında palmiye yağı olduğunu vurgulamıştır. Cipslerden çikolatalara kadar çoğu gıdada, palmiye yağı yer almakta. Yağ üretiminde dünyada en verimli alanlar Endonezya ve Malezya’dadır. Bu palmiye türünün %90’ı da bu ülkelerde üretilmektedir. Aynı zamanda Asya ve Afrika ülkelerinde de palmiye yağı yetişebilmektedir. Peki ya palmiye yağı kansere neden olur mu ya da sağlığa zararlı mıdır? Palmiye yağının kansere neden olduğu iddiası, insanlar tarafından sağlık endişesi edilmesine yol açmıştır. EFSA yani Avrupa Gıda Güvenliğince, palmiye yağı 200 derecede rafine edilebiliyor. Bu durum diğer bitkisel yağlardan çok palmiye yağında daha çok kanserojen madde olduğunu da ortaya koyuyor.
Palmiye Yağı Hangi Besinlerde Var

Palmiye yağı hangi besinlerde yer almaktadır diye merak ediyorsunuzdur. BM’nin dünya Doğayı Koruma Vakfına göre palmiye yağı gıdalar, temizleyiciler, endüstriyel ürünlerde kullanılmaktadır. Margarinler, dondurmalar, yemeklik yağlar, hazır yemekler ve şekerlemeler gibi işlenmiş olan gıdaların çoğunda palmiye yağı yer alıyor. Ayrıca sıvı olan deterjanlarda, şampuanlarda, endüstriyel yağlayıcılar ve biyolojik olan yakıtlarda da bu yağdan bolca bulunmaktadır.
Doğacılar özellikle bu yağın iklim değişikliklerini, toprak erozyonuna neden olması ve hava kirliliği gibi etkilerinin olduğunu da vurgulamaktadır. Aynı zamanda palmiye yağının üretimi için, milyonlarca hektar doğal alanın yok edildiği de bu gerçeklere eklenmektedir. Sonuç olarak sağlık açısından bu işlenmiş yağların olduğu ürünlere fazlasıyla dikkat etmekte yarar vardır.
