Örgü Teknikleri ile İlgili Bilgiler

Günümüz kadınlarının en büyük aktivitelerinin başında örgüler geliyor. Her gün çıkan değişik örnek ve motiflerle daha da cazip hale geliyor. Değişik örnek çeşitleri ile birbirinden değişik ürünler ortaya koyuyor yetenekli bayanlar. Bu örgü tekniklerinden ilki;
İlik yapılışı; İplik iğneye dolanırken diğer taraftan ipin altından geçirilir. İğneye geçirdiğimiz ip tarafından aynı işlem tekrar edilir. İlik açma işlemi genellikle, ilik açılacak olan yerin etrafına, battaniye kenarlarına, ya da ilmek açmak için kullanılan bir yöntemdir.

Tomurcuk işi; ipliği örgünün ön yüzüne alınız, iğne ile aynı yerde olan ipten karşı tarafta ki ipe geçirin. İğne deliğinde olan iplik iğnenin ucuna doğru istenilen miktarda geçirilir. İğne bu dolamaların arasında çekilip çıkarılır. Oluşan tomurcuk modeli örgünün üzerinde olan iplikten aşağı doğru çekilerek ortaya çıkarılır.

Zigzag; İğne ilk olarak x noktasına batırılır sonra çaprazında olan y noktasına geçilir, sonra tekrar x noktası ve tekrar y noktası olarak bu işlem istenildiği gibi tekrarlanır. Örgünün ya da motifin ön yüzünde yer alan süslemelerinde kullanılır.

Kanaviçe işi; Örgü üzerinde yer alan her bir ilmek çapraz olarak işlenir. İşlemelerin üzerine x işareti olarak yapılıp işlem tamamlanır.

Benekler; x adını verdiğimiz noktadan başlanır. Örgünün ters yüzünden doğru yüze geçerken iplik iğne ucundan geçirilip iğne çekilir. Diğer bir noktadan batırılarak x adını verdiğimiz noktadan çıkarılır yeniden.

Zürafa; İğne öncelik x noktası adını verdiğimiz yerden başlar ve y noktası adını verdiğimiz yere doğru geçer. Örgü üzerinde yer alan iğnenin ipliği iğneye 2 defa dolanır, iğne bu dolamaların arasından çıkarılır ve düğüm atılır.

Dış sınır belirleme; Yapılacak olan işlem teğel ile belirlenir. Çizginin üzerinde dışarıdan çeriye doğru bir şekil çizilir.

Papatya çiçeği; X adını verdiğimiz noktadan başlanır, tam karşısında yer alan y ve z noktaları da oluşturulduktan sonra iplik iğne ucunun altından altından çıkarılıp x noktasına çekilir.

Sap işi; x noktasından başlanır ve örgünün üst tarafına doğru çekilir. Y adını verdiğimiz noktadan da örgünün altına doğru çekilir. İkisi arasında ki yere, örgünün sonra ki ilmeğinden altına geçilir ve orta noktadan çıkılır.

Sarma işi; Önce bu iş için zemin belirlenir. Daha sonra sarma motifinde işleme devam edilir.

İğne ardı; Örgünün ters tarafından düz tarafına çıkarılır iğne. Diğer noktaya batırılarak örgünün ters tarafına oradan da tekrar düzüne doğru batırılır. İlk başlanılan yerden itibaren devam edilir.

İğne ile jakar işleme; İlmek sıraları takip edilip, jakar olan örgünün üzerinde iğnenin ilmeğe giriş ve çıkış yönlerine yapılır.

İğne ile zincir işi; Örgünün üzerinde istenilen çizgi devam edilerek,örgünün alt kısmından ve üst kısmından ,işlemeye devam edilir.
