Kalp Krizi Anında Yapılacaklar

Sevgili hanımlar; her insanın hayatı son derece önemlidir. Bazı anlar vardır ki, birkaç saniyeliğine de olsa çok büyük hayati önem taşımaktadır. İşte o anlardan biri, kalp krizi geçiren birinin yapması gerekenlerin oluştuğu o saniyeler topluluğudur. Kalp krizi geçirdiğiniz anda toplam 10 saniye kadar bir süre vardır ki, bilincinizi yitirmeniz hatta bayılma anınızı oluşturmaktadır. İşte o anı yaşadığınızda, ben ne yapacağım telaşını yaşamak yerine, söyleyeceğimiz şeyleri uygulayabilirsiniz. Bu durumu illaki siz yaşayacaksınız diye bir durum yoktur. Çevrenizde gördüğünüz bir kişi ya da yolda karşılaştığınız bir kişide de bu durum oluşabilir.
Kalp Krizi Geçiren Kişinin Yapacakları
Kalp krizinin belirtileri arasında yorgunluk hissi, canınızın fena halde sıkılması, göğüs kısmında ve kol kısmında çeneye doğru yayılan korkunç bir ağrı hissetmeniz bulunmaktadır. Bu durumları yaşıyorsanız, kalp krizi geçiriyorsunuz demektir. Hastaneye çok yakın bir halde bile olsanız, o anda yapılacaklar kesinlikle çok kısıtlıdır. Çoğu insanın başına gelebilecek kalp krizi geçirme anında, etrafta kimse yoksa iş başa düşecektir. Kalp krizi öncesinde kendinizi bayılacak gibi hissetmeden önce, toplamda 10 saniye gibi önemli bir süreniz vardır. Bu değerli ve hayatınızla eş değer olan önemli sürede, yapabilecekleriniz de çok büyük önem taşır.
Kalp Krizi Anında Yapılması Gerekenler
Kesinlikle panik yapmadan, kuvvetli şekilde öksürmeye başlamalısınız. Arabadaysanız, sağa çekerek şunları yapmalısınız. Araçtan inip dörtlüleri yakarak, aracın arkasına geçip sırt üstü yatınız. Ayaklarınızı da arabanın bagajına doğru uzatınız ve öksürmeye devam ediniz. Her defasında derin nefes almaya devam ediniz. Öksürükleriniz mutlaka güçlü şekilde olmalıdır. Bu öksürükler tıpkı boğazda birikmiş haldeki balgamı dışarı atmak için öksürür türde olmalıdır. Böylece her iki saniye de bir derin nefes alıp öksürünüz. Bu işlemi o anda sizi mutlaka görecek kişiler yanınıza gelene dek yapınız.
Sizi o şekilde görenler kalp krizi geçirdiğinizi anlayacaktır ve Ambulansın gelmesi için gerekli aramayı yapacaklardır. Böyle durumda araçtaysanız, kesinlikle araçta oturur vaziyette beklemeyiniz. Öksürmenin bu durumdaki faydası, derin nefesle beraber ciğerlere oksijenle dolmasıdır. Böylece kalbe tazyik yapar ve kan dolaşımını da rahatlatır. Kalbe uygulanan bu tazyik hali, kalbin normal ritmine dönmesini sağlayacaktır. Bunların hepsi hastaneye sevk edileceğiniz ana kadar bilincinizi kaybetmemenize yardımcı olacaktır. Öyle bir anda, ayakları yukarı doğru kaldırmış olduğunuza emin olarak işlemlere devam etmeye dikkat ediniz. Böylesi bilgiler sayesinde insanların hayatları kurtarılabilmektedir.