İğne Oyası Çarkıfelek Yapımı

Selam hanımlar; iğne oyalarında daha yeni oya türlerine devam ediyoruz ve sıradaki örneğimizin adı ise iğne oyası çarkıfelektir. Kullanışlı örnekler arasında yer alan çarkıfelek iğne oyası türü, bayanların severek işleyecekleri modellerden olacak ve yapılıp tamamlandığında sevdiklerine de işlemek isteyecekleri kadar harika duracaktır.
Hanımların daima ve sıklıkla işledikleri iğne oyaları yalnızca tülbent kenarı modelleri değildir. İğne oyalarında farklılık oluşturacak motiflere de yer vermek isteyecek bayanlar, artık günümüzde daha değişik motiflere doğru yönelmektedir. Havlu kenarı gibi değişik örneklerde yoğun ilgi görebilen iğne oyası türlerindendir.
İğne Oyası Çarkıfelek

Günlük kullanım ya da çeyizlik kullanımda ön planda olan iğne oyaları genellikle hanımların zorlanmak istemeyecekleri motiflerden oluşuyor. Buna örnek olarak, havlulara yapılan iğne oyası motiflerini söylemek doğru olacaktır. Siz de dilediğiniz güzellikte motifleri havlu kenarlarına işlemek için hazırsanız, iğne oyası çarkıfelek modeli tam size göre olacaktır.
Küçük ya da büyük fark etmeksizin, havlu kenarı için her türde çarkıfelek motiflerini havlulara uyarlamanız mümkündür. İşlenip bitirildiğinde muazzam bir uyum gösteren iğne oyası çarkıfelek örneği, severek yapılabilecek; yakınlarınızın bile hayran kalacağı motifiniz olacaktır diye umuyorum. Çarkıfelek modelini yapmak için genellikle üç farklı renk seçilir. Bunun nedeni ise motifin daha canlı daha şık durmasını sağlamak olacaktır.
İğne Oyası Çarkıfelek Yapılışı

İğne oyası çarkıfelek yapımında ilk olarak parmağınıza ilk renkteki ipinizi dolayarak başlayacaksınız. İlk işlem olarak zürafa atarak, küçük bir kutu oluşturulacaktır. Sonrasında bu kutu etrafına ipinizi geçirip, çarkıfelek örgüsünü sarmaya başlayacaksınız. İpleri atlayarak yapıp, ara kısımlara ise sık dolu yaparak ilerleyeceksiniz. Hem orta kısımlardan hem de kenar kısımlardan artırma yaparak, genişletecek şekilde ilerleyeceksiniz. Bu işlemin ardından orta hizaya gelince, artık ilmekleri azaltacaksınız.
Devamında tek zürafa ilmeği kalana dek eksilterek ilerleyeceksiniz. Sonuna gelindiğinde ise artık ipi koparabilirsiniz. İkinci iple devamını sağlayacağız. Oluşan yaprak motifinin etrafına ikinci ipi saracak şekilde devam etmelisiniz. Sonrasında 2 tane zürafa ile yaprak kısmının etrafını da dolanıp, devamında ise tek bir tarafını genişletmeyi sürdüreceksiniz. Yaprağın iki kat renkle sarılacak kısımlarının sol ve sağını, zürafa yapmaya devam edilecektir.
Sonrasında ikinci renkteki ipi de koparıp, üçüncü renge geçip ipin etrafını saracak şekilde bağlayacağız. Aynı şekilde iki sıra etrafının tamamını dolaşıp, sadece bir kısma odaklanarak ilerlemek gereklidir. Çarkıfelek modelini alabilmesi için son renkteki iple yalnızca tek kısma zürafa katları çıkılmalıdır. İşlemler sırasında toplam olarak 4 sıra kadar çıkılması gerekecektir. 4 sıranızı zürafa şeklinde tamamlayınca ipi kopararak, diğer yaprakları da hazırlayacağız. En son olarak uç kısımlarını döner şekilde dikebilirsiniz ve motifiniz sonuca ulaşmış olduğunda kesinlikle bakmaya doyulmaz bir eser oluşturmuş olacaksınız.