Hürrem Boncuğu Motifli Tığ Oyası Yapımı

Tuhafiyelerde satılan Hürrem boncuğu ile yapılan yine çok güzel bir tığ oyası modelini sizlerin beğenisine sunuyorum. Yine çiçekli bir motif sizleri bekliyor olacak. Hürrem boncuğu da bu çiçeğin ortasını süslemektedir. Hürrem boncuğu motifli tığ oyası örneği ismi de zannedersem bundan dolayı verilmiş.
Oldukça farklı bir motif olarak göze çarpan Hürrem boncuklu tığ oyası yapımında 3 farklı renk kullanılmıştır. İki motif arası 5 adet örümcekli üzeri pimpirikli motiflerden oluşmaktadır. Ana motif ise Hürrem boncuğu etrafında şekillenmekte olup çiçek ve yaprak kısımlarından oluşmaktadır.
Hürrem Boncuğu ile Motifli Tığ Oyası Nasıl Yapılır?
Hürrem boncuklu çiçek motifleri dışarıda yapılıp sonradan tığ batısına eklenmektedir. Boncuk üzerine zincir çekerek 3 tane köprü yapıp her köprü üzerine tırabzanlarla 3 tane tepe yapıyoruz. Şimdi alt kısımdaki yaprakların yapımına geçiyoruz. Bunun için yeşil renkli ipi boncuk içerisine sabitleyip zincir çekerek 3 tane köprü oluşturuyoruz. İpi koparmadan dönüyoruz. Her seferinde başına 3 kez sararak tırabzanlar örüp her köprüye birer adet gelecek şekilde toplamda 3 adet yaprak örüyoruz. Üst kısmın beyazlı köprüsünü de zincirlerle örüp oluşturuyoruz. Her köprüye 2 zincir 1 sık iğne örerek köprüleri dolduruyoruz. Bu işlemden sonra Hürrem boncuğu motifli tığ oyası örneği artık tamamlanmış olacaktır.

Motifi yazma kenarına eklemek için yazmanın tığ batısını yapıyoruz. İki motif arası için örümcek, tırabzan ve sık iğne kullanarak motifler elde ediyoruz. Bunlardan 5 tane ördükten sonra tığ batısına 3 sık iğne yapıp Hürrem boncuklu motifli tığ oyasını ekliyoruz. Sonra diğer renk ip ile ara motiflerin her birinin üzerine 4 zincirli pıtırcıklar yapıyoruz. Her bir pıtırcığı da birbirlerine örümceklerle bağlıyoruz.