Çiçek Ortasında Tomurcuklu Oya Yapımı

Bu yazımda sizlere Oya ve Dantel Dünyası youtube kanalının video anlatımlı çiçek ortasında tomurcuklu oya yapımını paylaşacağım. Yapımında sık iğne ve zincir gibi oya teknikleri kullanılmış bu şık iğne oyası gerçekten beğeneceğiniz bir iğne oyası olacak. Ayrıca yazmalarda kullanılan küçük halkalar bu oya örneğinin yapımında yardımcı araç olarak kullanılmıştır.
Plastik halka çiçek ortasında tomurcuklu oya örneğinin ortasında kullanılmıştır. Halka, yazmalarda kullanılan en küçük halkanın bir boy büyüğü olarak seçilmiştir. Tüm bu ön bilgilendirmeden sonra oya modelinin yapımını özetleyelim.
Çiçeğin Yapraklarının Yapımı

Halka üzerine ip sabitlendikten sonra yuvaların yapımı için küçük zincirler çekip yerleri belirtiyoruz. Üç zincir çekip halka üzerinde kapatıp arasına 2 sık iğne yapmak sureti ile halkanın tüm çevresini örüyoruz. Bittiğinde halkanın çevresinde toplamda 6 tane tepe oluşacaktır.
İlk başta oluşturulan tepenin zincirine girip sık iğne yapıyoruz. Sonrasında 5 zincir çekip ikinci tepenin yuvasına girip kapatıyoruz. Bu işlemi diğer tepelerin yuvalarına girip aynı şekilde tekrarlıyoruz. Bu şekilde ilk başta oluşturduğumuz tepeler üzerine köprüler yapmış olacağız. Bittiğinde toplamda 6 adet köprü olacaktır.
İki zincir çekip bitişikteki köprüye girip ilk baştaki zinciri de tırabzan sayarak 6 tırabzan örüyoruz. Yedinci tırabzanı iki zincir çekip dibine batarak sık iğne ile kapatıyoruz. Bir sık iğnesi ile sonraki köprüye girip aynı işlemleri diğer körüler için de yapıyoruz. Böylelikle çiçeğimizin yaprakları artık ortaya çıkmış olacaktır. Zincir çekip ipi kopartıyoruz.
Çiçek Motifler Arasının Yapılması

İlk önce 2 motif arasındaki çubuk şeklindeki motifleri yapıyoruz. İpi tığ batısına sabitliyoruz. Normal boyutlarda 1 örümcek çekiyoruz. Başına 2 sarıp iki batı atlayıp üçüncüye giriyoruz. Önce 1 kez sonra art arda 3 defa 2 kez alıp çıkıyoruz. Sonra 5 zincir çekip çubuğa girip sık iğne ile kapatıyoruz. Ardından çubuğun kalan kısmına 6 sık iğnesi yapıyoruz. Aşağıdan yedinci sık iğneyi tığ batısında tamamlıyoruz.
Çiçek Ortasındaki Tomurcuğun Yapılışı ve Çiçeğin Yazmaya Eklenmesi

Arayı belirledikten sonra örümcek örüyoruz. Tığa 2 kez sarıp 2 tığ batısı atlayarak üçüncü tığ batısına giriyoruz. Önce 1 kez sonra art arda 3 defa 2 kez alıp çıkışımızı yapıyoruz. Ortadaki tomurcuğun ekleneceği yeri yapıyoruz. Bir zincir çekip küçük boy bir örümcek yapıyoruz. Ardından bu örümceği çubuğa kapatıyoruz. Aynı boyutta bir örümcek daha yapıp çubuğa kapattıktan sonra çubuğun kalan kısmına 6 sık iğnesi yapıyoruz. Yedinci sık iğnesini aşağıdaki tığ batısında kapatıyoruz.
Çiçek motifinin orta yuvasından tığ ile giriyoruz. Örümcekli çubuğun örümceklerini çiçeğin ortasından tığ yardımı ile dışarı çıkartıyoruz. Tığ yardımı ile örümceğin kanatlarını çekmek sureti ile açıyoruz. Buraya pimpirik yapıyoruz. Beyaz ipi alıp ilk örümceğin kanadından girip 5 zincir çekiyoruz. Aynı örümceğin içine girip sık iğne ile kapatıyoruz. Bu şekilde toplamda 3 adet 5 zincirli pimpirik örüyoruz. Üç zincir çekip diğer örümceğe sık iğne ile geçiş yapıp kapatıyoruz. Diğer örümceğe de 3 adet 5 zincirli pimpirik yapıyoruz. Bir zincir çekip ipi kopartıyoruz. Fazlalık ipleri çakmakla yakıyoruz.

Çiçek ortasında tomurcuklu oya yapımının yapılışı videosundan da faydalanarak sizler de bu güzel oyayı kolaylıkla işleyebilirsiniz.
YAPILIŞ VİDEOSU: